Compensatie van gitaren

Als U een gitaar aan wilt schaffen is het natuurlijk belangrijk dat deze gitaar goed gestemd kan worden.

Wat de leek vaak niet weet is dat elke gitaar, of het nu een klassieke of western of electrische gitaar betreft, gecompenseerd moet zijn. In plaats van het woord compensatie spreekt men ook wel van intonatie. Wat houdt dit nu precies in?

Op het moment dat je een snaar aanslaat bij een bepaalde positie (bijvoorbeeld de 12e positie) wordt op dat moment de eigenlijke waarde van de toon iets verhoogd. Of, om het nog anders te zeggen, door het indrukken van de snaar verhoog je de toon heel iets doordat je de snaar over het fretje trekt.

Nu is het zo dat hoe dikker de snaar is, hoe groter dit verschil wordt.

Probeert U het maar bij uw eigen gitaar. Druk bijvoorbeeld zo hard mogelijk bij de hoge E op de 12e postitie om de toon te verhogen. Dit zal nogal moeilijk te horen zijn, omdat de hoge E nogal dun is. Nu probeert U dit nog een keer, maar dan bij de lage E. U merkt nu,  als U maar hard genoeg drukt, dat U de toon kunt veranderen. Om het nog wat moeilijker te maken: dit toonverschil wordt groter naarmate de fret in kwestie ook hoger is.

Bij de klassieke gitaar wordt dit eventuele toonverschil gecompenseerd (vandaar de naam!) door bij de constructie de brug iets verder naar achteren te plaatsen.

Mocht het zo zijn dat U toch nog wat problemen heeft bij het stemmen, dan kan dit altijd later nog worden aangepast door of het brugzadel anders te vijlen of door een nieuw sleuf te frezen met de goede positie.

Voor de Western-gitaar gelden andere waardes voor de compensatie dan de klassieke gitaar. Bij de electrische gitaar kan dit ter plekke worden gecompenseerd door de brug die verstelbaar is.